Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Selectie: bewerkte portretten

Bekijk

Resultaten 13 - 13 van 11497
Sorteer resultaten

Selma Roos, Selma Hertzberger-Roos, Andr...


Tag(s):

Administratie Merkelbach:

Hertzberger

Op deze foto:

  • André en Selma Hertzberger,
  • Selma Hertzberger-Roos,
  • Selma Roos

Bestandsnaam:

010164019036

Instelling:

Stadsarchief Amsterdam

Link naar deze pagina

Afbeeldingen

(geen afbeeldingen toegevoegd)


Verhalen / informatie

Wilt u reageren of informatie toevoegen? Log in

Stolpersteine

Stolpersteine worden inderdaad gelegd bij het laatste woonhuis. Daar heeft u zeker een punt. Binnen een groot deel van de familie was het niet bekend dat dat anders dan de Apollolaan zou zijn geweest. Alleen hun oudste kleinkind wist hier van, bleek later. Zij heeft haar grootouders nog meegemaakt en zat in hetzelfde kamp. De laatste kinderen hadden het ouderlijk nest reeds verlaten en hebben dan ook nooit op de Minervalaan gewoond (niet helemaal waar want toeval of niet woonden de twee dochters in de jaren 70 op de Minervalaan). Voor hun kinderen was Apollolaan 90 in ieder geval hun ouderlijk huis. Wellicht is uit sentimenteel oogpunt hier dan ook van afgeweken.
kleindochter 08.03.2018

Opmerking

Mijn fout: het is inderdaad Apollolaan 90. Volgens het bevolkingsregister woont het gezin daar vanaf 2 mei 1936 en verhuist het op september 1940 naar Minervalaan 77hs vanwaar het echtpaar 1 november 1943 op transport naar Westerbork wordt gezet. Zo kort was hun verblijf op Minervalaan 77 hs dus niet. Dat betrekkelijk late transport is wel bij meer leden uit de joodse elite gebeurd. Bovendien had Andreas Hertzberger een belangrijke aanstelling bij de Joodse Raad en was hij daardoor een aantal jaren vrijgesteld van transport. Ook hun transport naar Bergen Belsen wijst op een andere behandeling dan de joden die meteen naar Sobibor zijn doorgestuurd. Ik heb eigenlijk altijd gedacht dat Stolpersteinen worden gelegd bij het allerlaatste adres waar mensen voor hun transport woonden.
Bert Schijf 07.03.2018

Apollolaan 90 in Amsterdam

de familie Hertzberger woonde op de Apollolaan 90 en niet 93, waar de kleinkinderen in nagedachtenis aan hun grootouders Stolpersteine hebben gelegd. Onvrijwillig moesten ze dit pand in de oorlog verlaten, waarna ze enige tijd op de Minervalaan woonden voordat ze naar Westerbork gingen.
kleindochter 07.03.2018

Selma Roos, 1878 - 1945

Andreas Hertzberger, 14-4-1874 Eindhoven – 8-5-1944 Bergen Belsen, is de zoon van de fabrikant Emanuel Hertzbergen en Rosette Engeltje Hartogernius. Zijn ouders trouwen op 18-6-1868 in Den Bosch. Andreas Hertzberger is de oprichter en directeur van André Herzbergers’ Confectie en Texfabrieken in Eindhoven. Zie over zijn loopbaan het lemma in Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden,1938. Op 18-5-1899 trouwt hij te Amsterdam met Selma Roos, 18-7-1878 Rotterdam – Tröbitz 25-4-1945. Ze is de dochter van de makelaar Isaac Roos en Elisabeth Ossedrijver. Haar ouders trouwen op 7-9-1870 te Nijmegen. Hoewel het echtpaar in Amsterdam trouwt vertrek het weer naar Eindhoven waar de eerste vier kinderen worden geboren. In Amsterdam worden later nog twee kinderen geboren. In mei 1910 komt het gezin voorgoed vanuit Eindhoven naar Amsterdam, waar ze op keurige adressen wonen: J. Luijkenstraat 22, Johannes Vermeerstraat 29, Apollolaan 93 en tenslotte Minervalaan 77 huis. Dat adres wordt op het joodsmonument.nl vermeld. Afgaande op die bron wordt de dochter Rosette Engeltje, geb. 3-3-1901 Eindhoven, in 18-1-1943 in Auschwitz vermoord. Andere gezinsleden worden niet vermeld en er kan worden aangenomen dat overige vijf kinderen de oorlog hebben overleefd.
Bert Schijf 07.03.2018

Meld hier storende informatie die de redactie van de site moet verwijderen, zoals opmerkingen die beledigend, discriminerend of anderszins kwetsend zijn. Heeft u een vraag over de inhoud of werking van de site aan de redactie? Gebruik dan het contactadres

Meld de redactie
storende informatie

Dit portret is bewerkt door 2 bezoeker(s)
Meer resultaten: