Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Selectie:

  1. kind

Bekijk

Resultaten 5 - 5 van 4091
Sorteer resultaten

Elly Caffé


Tag(s):

Administratie Merkelbach:

Buffé

Op deze foto:

  • Elly Caffé

Jaartal(len):

  • 1922

Bestandsnaam:

207B015

Instelling:

Joods Historisch Museum

Link naar deze pagina

Afbeeldingen

  • Vader en dochter weer bij elkaar.

    Vader en dochter weer bij elkaar.

  • Vermeer: meisje met de parel

    Vermeer: meisje met de parel


Verhalen / informatie

Wilt u reageren of informatie toevoegen? Log in

Aanvulling en opmerking

Elly Caffé, geb. 25-4-1914 te Amsterdam, overl. 26-10-1923 te Amsterdam, is de dochter van Arnold Caffé, geb. 14-8-1885, overl. 1-11-1960 te Amsterdam en Estella Polak, geb. 3-7-1892 te Amsterdam, overl. 18-10-1944 te Amsterdam. Haar moeder overlijdt aan kanker. In 1942 was die ondergedoken. Zie het joodsmonument.nl voor een verslag en fotos op haar ziekbed. De ouders van Elly zijn op 9-6-1911 te Amsterdam getrouwd en scheiden op 20-4-1923 te Amsterdam. De vader is commissionair in effecten. De hoogdravende interpretatie van Robert Gillese wordt sterk gelativeerd door een combinatieafbeelding. Zie scan 010164033869. De melancholieke blik was gewoon een van de poses die in de studio bezigd werd. Zie het ook het portret van Lebbing 010164031138.
Bert Schijf 09.09.2014

Een gestolen ziel

Onderstaande column over dit portret schreef ik ooit voor de Geheugen van Nederland nieuwsbrief. Deze foto werd op de Geheugen website eerder gepubliceerd. Eerlijk gezegd weet ik bijna niets over dit meisje. Behalve: haar naam was Elly Caffé, dochter van Arnold Caffé (1885-1960), commissionair in effecten te Amsterdam, en Estella (Ella) Polak (1892-?), van joodse afkomst en veel te vroeg overleden op negenjarige leeftijd (25 april 1914 – 26 oktober 1923). Elly overleed na, zoals het in de overlijdensadvertentie wordt genoemd, “een korte ongesteldheid”. Haar ouders scheidden een paar maanden (april 1923) voor haar overlijden. In de collectie Merkelbach (een fotograaf die vooral portretten maakte van de Amsterdamse joodse elite) van het Joods Historisch Museum bevinden zich een vijftal portretten van Elly (naast ook een portret van haar vader; de gelijkenis is treffend), genomen in een periode van ongeveer drie jaar. Hoogstwaarschijnlijk een teken van grote aanhankelijkheid ten opzichte van een enigs kind. Het is met name dit portret dat de aandacht trekt. De melancholieke, nadenkende oogopslag, de blik die meer verhult dan zij vertelt, een meisjesgezicht dat veel ouder lijkt dan de jaren die het telt. Het hoedje, de handschoenen en de geklede jas. Een strijd tussen verlegenheid, kwetsbaarheid en ingekeerdheid. Daarbij de vreemde strepen op de achtergrond die het portret volgen (getrokken door Merkelbach om de afdruk te verfraaien?) en de sterk aflopende scherpte aan de rechterzijde van de opname geven deze foto een droomachtige kwaliteit die de melancholie bijna tastbaar maakt. Er is een portret dat zich ook in het Geheugen bevindt en waaraan deze foto mij, tegen beter weten in, doet denken: Het meisje met de parel van Vermeer. Ontbreekt in de foto van Merkelbach de sensualiteit; de overweldigende schoonheid en teerheid verbindt de beide portretten. Misschien hadden de indianen toch gelijk: een (goede) foto steelt de ziel van de geportretteerde. Bron: Joods Historisch Museum, documentencollectie van de mediatheek (inventarisnummer D5993). Met dank aan Lonnie Stegink.
Robert Gillesse 09.04.2013

Meld hier storende informatie die de redactie van de site moet verwijderen, zoals opmerkingen die beledigend, discriminerend of anderszins kwetsend zijn. Heeft u een vraag over de inhoud of werking van de site aan de redactie? Gebruik dan het contactadres

Meld de redactie
storende informatie

Dit portret is bewerkt door 3 bezoeker(s)


Johan Nico (Hans) Vles (1935)


Meer resultaten: