Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Bekijk

Resultaten 12 - 12 van 19
Sorteer resultaten

Antonie Jacobus Bussemaker


Administratie Merkelbach:

Bussemaker (Herenstraat A109~Rhenen)

Op deze foto:

  • Antonie Jacobus Bussemaker

Jaartal(len):

  • 1922

Bestandsnaam:

010164030625

Instelling:

Stadsarchief Amsterdam

Link naar deze pagina

Afbeeldingen

(geen afbeeldingen toegevoegd)


Verhalen / informatie

Wilt u reageren of informatie toevoegen? Log in

Wikipedia

Antonie Jacobus (Anton) Bussemaker (Midwoud, 1 februari 1900 - 15 december 1941 in de Zuid-Chinese Zee) was een officier in de Nederlandse Koninklijke Marine. Hij diende in de Onderzeedienst en was commandant van de Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. O 16. Bussemaker studeerde in 1922 af aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Hij voerde achtereenvolgens het commando over verschillende onderzeeboten onder andere van de Hr. Ms. O 20 van 2 september 1939 - 20 september 1941 en de Hr. Ms. O 16 van 20 september 1941 - 15 december 1941. Hij was tevens flottieljecommandant onderzeeboten en commandant divisie I onderzeeboten. In een Koninklijk Besluit van 8 januari 1942, No. 7, werd luitenant-ter-zee der Eerste Klasse Bussemaker door Koningin Wilhelmina in het register van Ridders der 4e klasse der Militaire Willems-Orde ingeschreven omdat hij, zo heet het in de overweging van het besluit, "Als Commandant van Onze eerste divisie onderzeeboten tevens Commandant van Onze onderzeeboot "O 16" welke te dien tijde was gesteld onder de bevelen van den Commander-in-Chief Eastern Forces, op den 8sten December 1941 op de reede van Pantani onder zeer moeilijke omstandigheden vier Japansche troepentransportschepen tot zinken gebracht." De opname in de hoogste Nederlandse ridderorde geschiedde postuum, want Anton Bussemaker was al in 1941 gesneuveld. Bussemaker werd door de Nederlandse en de Britse regering hoog gedecoreerd. Hij was: Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde, 4 januari 1942 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de Zwaarden Het Oorlogsherinneringskruis met twee gespen Het Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als officier met het getal XV Honorary Companion in de Distinguished Service Order van het Verenigd Koninkrijk. Anton Bussemaker kwam om in zijn onderzeeboot en kreeg een zeemansgraf.
Johan Nico (Hans) Vles (1935) 15.07.2014

Antonie Jacobus Bussemaker (1900-1941)

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei 2008 begon Jet Bussemaker, destijds staatssecretaris haar toespraak met: ‘De oorlog begon voor mijn opa op 8 december 1941. Die dag verklaarde Nederland Japan de oorlog. Het was voor mijn opa een korte oorlog. Precies een week later verging zijn onderzeeër. Vernietigd. Van de bemanning overleefde er één.’ Dit is die grootvader, Antonie Jacobus (Anton) Bussemaker (geboren in 1900), aan het begin van zijn carrière bij de Koninklijke Marine in 1922. Voor zijn vertrek met de ss Johan de Witt naar Nederlands Indië liet hij zich met vriendin fotograferen. Twee jaar later zou hij zich met haar verloven en in 1926 werd Elisabeth Hulshof zijn vrouw. Bussemaker was in december 1941 commandant van Hr.Ms ‘O16’. In een Koninklijk Besluit van 8 januari 1942, No. 7, werd ltz1 Bussemaker door koningin Wilhelmina in het register van Ridders der 4e klasse der Militaire Willems-Orde ingeschreven omdat hij, zo heet het in de overweging van het besluit, “Als Commandant van Onze eerste divisie onderzeeboten tevens Commandant van Onze onderzeeboot ‘O 16’ welke te dien tijde was gesteld onder de bevelen van den Commander-in-Chief Eastern Forces, op den 8sten December 1941 op de reede van Pantani onder zeer moeilijke omstandigheden 4 Japansche troepentransportschepen tot zinken gebracht.” Bronnen: ‘Dochter van een Kampkind. Ervaringen van een staatssecretaris met de oorlog in Nederlands-Indië’ van Jet Bussemaker en Wikipedia.
Hans de Ruiter 28.05.2013

Meld hier storende informatie die de redactie van de site moet verwijderen, zoals opmerkingen die beledigend, discriminerend of anderszins kwetsend zijn. Heeft u een vraag over de inhoud of werking van de site aan de redactie? Gebruik dan het contactadres

Meld de redactie
storende informatie

Dit portret is bewerkt door 2 bezoeker(s)


Johan Nico (Hans) Vles (1935)


Meer resultaten: