Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

Breitners huisbaas

Mickey Hoyle

"Geplaatst tegen een achtergronddoek lijkt het net alsof ze even uitrusten in een park"

Johannes Leembruggen (1838-1923) werd geboren in Hillegom. Hij was de zoon van amateurschilder Gerard Leembruggen, die dankzij zijn vader, een Amsterdams bankier, kon rentenieren. Johannes volgde niet in zijn vaders voetsporen, maar ging studeren en werd civiel ingenieur. Hij verhuisde naar Amsterdam, waar hij in 1873 zijn intrek nam in het pand waar zijn broer Marinus later ook zou wonen, aan de P.C. Hooftstraat 9.

Beroemd bankje

Op een steenworp afstand van de P.C. Hoofstraat ligt het Leidseplein, en Studio Merkelbach. In 1915 - de studio was nog maar twee jaar open - moet Johannes daar met zijn twee honden naartoe zijn gewandeld om zich te laten vereeuwigen. Hij was al 77 jaar en vond het wellicht tijd worden voor een portret. Zoals gebruikelijk werden er meerdere foto's genomen. Op de helft ervan is alleen Leembruggen te zien, op de andere helft zien we Johannes met zijn honden, gezeten op het beroemde bankje dat tot de sluiting van de studio dienst zou doen als rekwisiet. Geplaatst tegen een achtergronddoek lijkt het net alsof ze even uitrusten in een park. 

Dierenvriend

Leembruggen moet een echte dierenvriend zijn geweest. Drie jaar eerder meldde het Nieuwsblad van het Noorden dat 'op aanwijzingen en naar tekeningen van den heer J. Leembruggen, civiel ingenieur te Amsterdam' een nieuwe maatstok was ontworpen om trekhonden beter te meten. Omdat die zo slecht behandeld werden, waren ze destijds onderwerp van een verhitte maatschappelijke discussie. Of de honden van Leembruggen geadopteerde trekhonden waren, blijft gissen: over de man is verder weinig bekend. 

Breitner

Zijn broer Marinus was de opdrachtgever van het, later zo genoemde, Witsenhuis, waar George Breitner tussen 1887 en 1891 woonde en Willem Witsen later tot 1923 zijn intrek nam. Volgens de uitgegeven correspondentie van Albert Verwey was het Johannes Leembruggen die de huur inde van de niet altijd even stipte Breitner. Wie weet maakte hij van de P.C. Hooftstraat wel een wandeling naar het Oosterpark, waar het Witsenhuis stond, terwijl hij zijn honden los liet rennen en af en toe een stok de verte in gooide.