Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

De broers Goudsmit: brutale bluffers

Carlijn van Spaendonck

"Met een onderbreking van de oorlog beheersten de broers gedurende veertig jaar het bridgespel in Nederland"

Het kaartspel bridge heeft een lange geschiedenis, waarvan vermoed wordt dat de herkomst bij het spel whist ligt, een spel dat erg populair was onder de Engelse adel. Bridge hanteert een ingewikkelder systeem dan het tamelijk ongecompliceerde whist, en zou wellicht ontstaan zijn aan de voet van de Galatabrug in Istanbul tijdens de Krimoorlog (1853-1856). In Nederland werd bridge populair rond 1930 en onder de pioniers van de Nederlandse bridge bevonden zich de broers Ernst en Frits Goudsmit, waarvan de eerste gefotografeerd is door Merkelbach.

 

Een elitair spel

Op 22 november 1930 werd de Nederlansche Bridge Bond opgericht door kolonet Lucardie en lange tijd was bridge een spel dat gespeeld werd door keurige heren in salons. Na de Tweede Wereldoorlog werd bridge steeds populairder onder een groter publiek, mede onder aanvoering van Ernst en Frits Goudsmit. Het ledenaantal van de bond zou pas vanaf de jaren 1970 echt hard groeien, tot het huidige aantal van over de 100.000 leden.

Ernst is in 1905 geboren in Amsterdam en zijn ouders waren Johanna Goudsmit (1867-1923) en Lion Leib Goudsmit (1864-1923), directeur van een behangselfabriek. In 1934 trouwt hij met Branca Bertha Polak (1910) en zij vertrekken vlak voor de oorlog naar Engeland en daarna naar Amerika. Ernsts broer Frits duikt onder tijdens de oorlog samen met zijn vrouw, en zo weten beide broers de oorlog te overleven. Onder bridgers waren de broers Goudsmit een gevreesd duo, omdat zij een sterk tegenspel leverden. Ernst won viermaal een medaille op het Europees kampioenschap en hij werd zesmaal Nederlands kampioen.

 

Bridgende broers

De broers waren ook beide redactielid van het clubblad BRIDGE, en de oorlog is daarin ook te voelen: beiden verdwijnen uit de redactie gedurende de oorlogsjaren. In de eerste uitgave van na de oorlog schrijft Ernst een openingsartikel waarin hij stilstaat bij de leden die de oorlog niet hebben overleefd, onder andere de beroemde bridgespeler Bolo Einhorn. Beide broers schreven ook bridgebijdragen voor de krant, Ernst in het Parool en Frits in het Handelsblad.

Met een onderbreking van de oorlog beheersten de broers gedurende veertig jaar het bridgespel in Nederland, mede door de persbijdragen en de bridgehandboeken van Frits waarin het Systeem Goudsmit werd geïntroduceerd. Beiden waren fanatieke spelers en ondanks het drukke advocatenkantoor dat zij leidden waren zij veel geziene gasten aan de bridgetafels. Mede-bridger Jaap Kokkes sprak bewonderend over de broers: "Ernst was de virtuoos, maar wel een rustige persoonlijkheid en een rustig type. Frits was bijzonder geestig, pittig en impulsief. Het bieden stelde in die dagen niet echt veel voor maar beide broers waren brutaal, niet wars van een bluf en voor niemand bang."*

 

Ernst op de foto

De foto's van Merkelbach zijn in 1939 gemaakt, niet lang voordat Ernst en zijn vrouw naar Engeland vertrokken. Op de administratiekaart van Merkelbach staat 'E.C. Goudsmit/Systeem Bridge (Watteaustraat 9)', een toevoeging waaruit blijkt hoe bekend zowel de broers Goudsmit als hun systeem in die jaren was.

 

* Uit artikel 'Broers Goudsmit domineren 40 jaar' van Kees Tammens in Volkskrant op 20 februari 1999. Informatie voor dit artikel komt onder andere van de website van de NBB.