Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

De families Krabbé en Merkelbach

Mickey Hoyle

"Het is een indringende foto geworden van een familie die de Duitse dreiging vast al voelde"

Maarten Krabbé (Laren, 1908) was een Nederlands kunstschilder en belangrijk vernieuwer van het tekenonderwijs. Ook Maartens vader, Hendrik Maarten (Heinrich Martin) Krabbé (1868-1931), was kunstenaar en in die hoedanigheid vaste klant bij Studio Merkelbach. Hij liet zijn schilderijen door Jacob Merkelbach fotograferen en reproduceren - het Rijksmuseum bezit er nog exemplaren van - maar stond ook zelf voor de camera. Al snel werd de rest van de familie goed bekend met de studio en de Merkelbachs, resulterend in een aantal mooie gezinsportretten. 

Moeder en vrouw

Op een paar van deze foto's zien we Maarten met twee belangrijke vrouwen in zijn leven: zijn vrouw Margreet (Margaretha) Reiss (1914-2002) en zijn moeder Miep (Wilhelmina Maria) Rust (1874-1956). Met Margreet en Miep trok Maarten van februari tot juli 1943 bij Mies Merkelbach in. Zij had een jaar eerder haar vader verloren en haar man Bobby zat vast in een Duits kamp. Wegens de aanleg van de Atlantikwall in Zandvoort moesten Maarten, Margreet en Miep, die daar destijds woonden, hun verblijfplaats verlaten. Talloze woningen werden afgebroken voor tienduizenden bunkers, mijnenvelden en kilometers prikkeldraad. Gelukkig konden ze een paar maanden terecht in een bovenhuis aan de Van Baerlestraat 154, waarna ze verhuisden naar de Amstelkade. In deze roerige periode werd Maartens eerste zoon Tim geboren. 

De Duitse dreiging

De foto is echter gemaakt in 1939, toen de oorlog in Nederland nog niet was uitgebroken en Jacob Merkelbach zelf nog leefde. Gedrieën kijken Maarten, Miep en Margreet naar een punt naast de camera. Waarschijnlijk keken ze naar Jacob, die het negatief in de grote camera had geplaatst en ernaast was gaan staan om de sluiter te ontspannen. Attributen of achtergrondschilderingen ontbraken en zoals wel vaker werd door Jacob zacht daglicht gebruikt. Daardoor kwam de nadruk op de drie geportretteerden te liggen. Ze lijken onbezorgd, of was dit een façade? Het is een indringende foto geworden van een familie die de Duitse dreiging vast al voelde. Ze moeten op zijn minst hebben begrepen dat moeilijke tijden aan zouden breken en hebben misschien nog een herinnering gewild. De familie overleefde de oorlog en was daarna bovendien twee leden rijker: Tim (1943) en Jeroen (1944), die zelf helaas nooit voor Merkelbachs camera zijn verschenen.

Meer informatie?

Bekijk ook de websites van Mirko Krabbé over zijn grootvader Hendrik Maarten Krabbé en vader Maarten Krabbé.