Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

Dity Oorthuis en de Amerikaanse producties in Cinetone

Vera de Lange

"Ze vertolkte onder andere een meisje van het type Bondgirl, dat een neo-nazi moet ontmaskeren."

Foto-atelier Merkelbach maakte veel glamourportretten van actrices, waarin ze als een ware diva werden gepresenteerd. Met de juiste belichting en wat retoucheerwerk kwamen ze op hun best uit. Deze portretten werden als reclamefoto’s gebruikt door de filmproductiemaatschappijen, en in de etalages van de bioscopen. De actrice op deze foto's is Dity Oorthuis.

Dity Oorthuis was in die tijd, de jaren vijftig, een internationaal bekend fotomodel, en ook de dochter van acteursechtpaar Louis Oorthuys en Kitty Doornbos. Zij kende een korte periode van roem in de filmwereld. In filmstudio Cinetone speelde ze in twee Amerikaanse producties: de televisieserie Secret File, USA, en de speelfilm Spy in the Sky. Beiden gingen ze over spionage - toen een populair onderwerp - en ontstegen dan ook niet het B-filmgenre, maar bijzonder was wel dat veel rollen werden gespeeld door bekende Nederlandse acteurs. In Secret File, USA vertolkte Oorthuis onder andere een meisje van het type Bondgirl, dat een neo-nazi moet ontmaskeren. Met haar uiterlijk - van dramatische expressie onthield ze zich meestal - sprong zij het meest in het oog, maar ze was niet de enige mannequin die een rol speelde in de serie. Opvallend is dat de mannelijke rollen veelal door professionele (toneel)acteurs werden gespeeld, en de vrouwelijke spelers lijken vooral door hun mooie verschijning te zijn uitgekozen.

 Spy in the sky!

Vier jaar later, in 1958, werd Oorthuis gevraagd voor Spy in the Sky! van William Lee (de minder bekende broer van Billy) Wilder, een film die indertijd evenals Secret File als ‘quickie’ getypeerd werd. Zo is Spy in the Sky! in de luttele tijd van 12 dagen opgenomen. Bij beide producties leidde Bobby Rosenboom zijn crew met vaart. De decors waren vaak geïmproviseerd, en hoewel de plots zich in verschillende delen van Europa afspeelden, zijn ze veelal in Amsterdam en omgeving opgenomen. Zo deed bij Secret File Durgerdam met een paar knoflookstengels aan de huizen dienst als Napolitaans vissersdorpje, en het IJsselmeer als de Middellandse Zee. Het ging er bij dit soort films vooral om dat de voorgrond er goed uit zag; het hinderde niet als er op de achtergrond een bordje ‘Verboden te roken’ hing, terwijl de scène zich in Wenen afspeelde.

Scenarioschrijfster

Oorthuis bleek ook schrijfkwaliteiten te bezitten: in 1966 schreef zij samen met Arthur Dreifuss het scenario voor zijn thriller 10.32, oftewel Moord in Amsterdam. Dit werd echter Dreifuss’ laatste film in Nederland. Hij keerde terug naar Hollywood, en Oorthuis werd niet meer in Cinetone gesignaleerd.