Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

Een droevig verhaal

Tamara Becker

"Haar verloofde overleed kort voor de bruiloft"

Deze foto’s staan in het kaartensysteem van Merkelbach, onder de naam Teelkamp met een adres in Bussum waarbij staat: per adres mejuffrouw Tobi. Achter die namen blijkt een droevig verhaal schuil te gaan. Het gaat om Arie Teelkamp (1893-1918) en Martina Tobi (1898-1993).

Martine Tobi was één van de zeven kinderen van Johannes Leonard Tobi (1859-1914), geboren in Nederlands-Indië en Johanna Hein (1869-1954) uit Amsterdam. Martine Tobi was verpleegster, net als haar zus Johanna (1905-1994). De beide zussen woonden samen in Amsterdam, eerst in de Eerste Helmersstraat en daarna op de Reijnier Vinkeleskade. In 1982 verhuisden ze naar Bussum. Ze waren beiden ongetrouwd en hadden geen kinderen.

Martine, roepnaam Tine, had eigenlijk een heel ander leven willen leiden. Ze was enkele jaren verloofd geweest met Arie Teelkamp. Bij Merkelbach lieten zij foto’s maken van hen samen, misschien hun verlovingsfoto’s? Arie overleed echter in 1918 op 25-jarige leeftijd in Utrecht. Uit zijn overlijdensadvertentie blijkt dat zijn moeder, zus en zwager in Nederlands-Indië waren. Zijn verloofde Tine Tobi woonde toen in Bussum, net als haar moeder weduwe J. Tobi-Hein.

Arie’s vader was een Rotterdamse stuurman die in Indië een gezin gesticht had. Arie haalde in 1906 zijn klein-ambtenaars-examen in Soerabaja en in 1907 werd hij toegelaten tot de burgeravondschool. Zijn vader overleed in 1909, waarna Arie in 1914 op de SS Prins der Nederlanden naar Nederland vertrok, misschien om hier carrière te maken als ambtenaar of om weer terug te gaan naar Indië als hij getrouwd was. Hij verloofde zich met Tine, maar van een huwelijk is het niet gekomen omdat Arie voor die tijd overleed.

Van Tine Tobi en Arie Teelkamp zijn zes foto’s bewaard gebleven: twee foto’s van mejuffrouw Tobi met hoed, twee foto’s uit 1916 zonder hoed en twee foto’s van het stel samen. Er moeten ook foto’s zijn geweest die Teelkamp van zichzelf liet maken voor zijn verloofde in 1914, 1915 en 1918, maar deze zijn niet bewaard gebleven in de collectie Merkelbach.