Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

Kinderen van ver

Tamara Becker

"Vanuit het American Hotel was het niet moeilijk om Studio Merkelbach te vinden, je hoefde alleen de straat over te steken"

Een foto gaan maken bij Merckelbach was vaak een uitje voor Amsterdamse hotelgasten, en zij namen hun kinderen mee. Ook in het begin van de vorige eeuw waren er zakenlieden die heel wat af reisden. Wie carrière in Nederlands-Indië maakte, reisde heen en weer, voor zaken of om familie op te zoeken.

Zo werd errit Roelink (1897-1980) die geboren was in Amsterdam, in Jogjakarta secretaris bij een suikerfabriek en later bedrijfseconoom. Hij reisde met zijn gezin een aantal keren op en neer tussen Nederland en Nederlands-Indië. In 1954 vestigde de familie Roelink zich definitief in Nederland. Toen ze in 1934 in het Amstel Hotel verbleven, liet Roelink zich fotografen (met bolhoed en sigaret). Zijn zoons Theodor Gerrit en Gerrit Christiaan gingen in 1927 en 1933 op de foto en zijn tweede vrouw Augustine Christine van Polanen Petel in 1947.

De drie kinderen van de familie Bolderheij gingen in 1921 op de foto tijdens hun verblijf in Amsterdam: Cornelia Maria Christina, Allerdina Fenna en Dirk, alle drie geboren in Soerabaja. Hun ouders waren Dirk Bolderheij (1884) en Fenna Iwema (1887). Aanvankelijk werkte Dirk Bolderheij in Nederlands-Indië bij de Handelsvereniging ‘Amsterdam’. In 1923 werd hij directeur van die handelsvereniging en ging het gezin in Amsterdam wonen, in Jan Luijkenstraat 33hs. Toen de kinderen in 1921 op de foto gingen, verbleef de familie in Pension ‘Home Sweet Home’ op Jan Luijkenstraat 17.

Ook de kinderen van de familie Hondius van Gessel kwamen uit Nederlands-Indië naar Amsterdam gereisd. De in Nederlands-Indië geboren planter Willem Hondius van Gessel (1876) had vier kinderen uit zijn eerste huwelijk met Leonora Dumas en twee kinderen met Harriet Lawson (1894). In 1919 verbleef het gezin in het Indische hotel-restaurant Philadelphia aan de Leidsekade. De vijf oudste kinderen werden door Merkelbach netjes op een rijtje van jong naar oud geportretteerd en er is een foto waar ze met z’n vijven om de laatste toevoeging aan de familie staan heen gebogen.

Een ander kind met een Indische achtergrond was de in 1921 geportretteerde achtjarige Karel Pierre Schuurman. Hij werd in Nederlands-Indië geboren als zoon van rijksambtenaar Johan Herman Heinrich Schuurman (1883) en Nelly Cora Stephan (1887). Een van de adressen die zij opgaven was het adres van Nelly’s broer: Zeilstraat 47. Verder gaven ze het American Hotel 36, kamer 28 op. Vanuit het American Hotel was het natuurlijk niet moeilijk om Studio Merkelbach te vinden, je hoefde alleen de straat over te steken.

August en Pieter Paulus Adriaan van Rossum waren eveneens in Nederlands-Indië geboren. Hun ouders waren koopman in koffie Pieter Paulus Adriaan van Rossum (1885) en Jerris van Os (1888). In 1921 lieten ze foto’s maken van hun zoons. Ze gaven als adres op: American Hotel, kamer 36 en Jacob Obrechtplein 9. Op het laatste adres woonde Abraham van Os, vader van Jerris van Os, die vast wel een foto van zijn kleinzoons wilde hebben.