Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

Meisjes in vrijheid: De eerste filmstills van Merkelbach

Vera de Lange

"Eind jaren twintig kwam in Nederland de ‘spreekende’ film op."

Dit zijn stillfoto's van de film Meisjes in Vrijheid uit 1933. Dit was de eerste film die in studio Cinetone werd opgenomen. Helaas werd deze wegens geldgebrek nooit voltooid, maar desondanks was het de start van de carrière van fotograaf Bobby Rosenboom, die toen net in dienst was bij Merkelbach.

 

Een vreemde combinatie

De directeurs van Cinetone gingen hiervoor samen met de regisseur en de producent langs bij het foto-atelier, waar tot dan toe alleen binnen in de daglichtstudio gefotografeerd werd. Rosenboom, die in 1939 zou trouwen met Mies, vertelt later over hun bezoek: "Er kwam een stel kerels bij ons, een heel vreemde combinatie, een Duitse of Oostenrijkse jood met een Belg en nog een Duitser. Die vroegen of we fotograferen konden en of we op panchromatisch materiaal werkten. Dat was toen nieuw." Dit materiaal had je nodig voor filmfotografie, omdat het gevoelig is voor alle kleuren. Gewone fotografen werkten toen nog met het oudere orthochromatische type filmrol, wat niet gevoelig is voor rood.

 

Belgische Ardennen

Eind jaren twintig kwam in Nederland de 'spreekende' film op. Jules en Isaac Biedermann, joodse broers die uit Duitsland gevlucht waren, waagden zich als eerste aan dit avontuur, en richtten in 1933 geluidsfilmstudio Cinetone op. Nog voor de officiële opening in december werd begonnen met de eerste productie. De eveneens naar Nederland gevluchte regisseur Fritz Kramp liet zich voor deze komedie inspireren door het Duitse kassucces Mädchen in Uniform. Twee meisjes winnen met een opstelwedstrijd een prijs: een reisje naar de Belgische Ardennen. Een reporter reist incognito met hen mee en legt vast wat ze allemaal meemaken. De belevenissen worden in de film afgewisseld met mooie natuurplaatjes.

 

Tweetalig

Er werden twee versies gemaakt van de film: een Nederlandstalige- met onder andere het film-en revuesterrenduo Sylvain Poons en Heintje Davids- en een Franstalige, getiteld Jeunes Filles en Liberté, met Suzanne Christy, Jacqueline Made en Georges Charlia in de hoofdrollen. Het geld voor dit ambitieuze project raakte echter tijdens het filmen al op. Gelukkig zou dit fiasco snel vergeten worden: in dezelfde maand werd begonnen met de buitenopnames voor De Jantjes, die een kaskraker van jewelste zou worden en die het begin markeerde van de bloeiperiode waarin de studio uitgroeide tot 'Hollands Hollywood'.

Bij de films die in de jaren hierna werden gemaakt, was er een andere stillfotograaf in dienst, Dick van Maarseveen. Drie jaar later, bij de film Komedie om Geld, zou Merkelbach het echter weer overnemen en vaste fotograaf worden bij Cinetone.