Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

Een charmante boef

Sylvia Alting van Geusau

"Louis Gimberg liet zich portretteren als de roofridder Kürt uit het succesvolle blijspel van Ludwig Biro"

Op 33-jarige leeftijd stapte Louis Gimberg de fotostudio van Merkelbach binnen. Gimberg was acteur bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (KVHNT). Dat seizoen speelde hij de hoofdrol in het succesvolle blijspel De Roofridder van Ludwig Biro.

Van jongste bediende tot groot acteur

Gimberg groeide op in Den Haag, volgde een opleiding aan het Instituut Tesch en begon daarna een talenstudie. In 1898 kreeg hij een baan als jongste bediende van een stoomvaartmaatschappij. In diezelfde periode begon Gimberg, van jongs af gefascineerd door het toneel, bij de Haagse amateurvereniging ADO. Een professionele toneelcarrière kreeg hij pas jaren later. Na verschillende beroepen - waaronder een baan als verzekeringsinspecteur - en een avontuurlijke reis naar Amerika, sloot hij zich in 1907 aan bij het Residentie Tooneelgezelschap van Henri Brondgeest. In de jaren die volgden groeide hij uit tot een vooraanstaand acteur die bij vele grote Nederlandse gezelschappen speelde. Daarnaast ontwikkelde Gimberg zich ook als regisseur, conferencier en cabaretier. Samen met Wim Kan stond hij in 1936 bijvoorbeeld aan de wieg van het ABC Cabaret.

Roofridder Kürt

Door Merkelbach liet Gimberg zich portretteren als Kürt, de charmante en onverschrokken boef uit De Roofridder van Biro. De grafelijke familie Czerhati roept zijn hulp in als het oudste familielid, graaf Franz, zich verlooft met Anna, een jonge vrouw van een lagere klasse. Franz' naasten zien het familiebezit voor hun ogen verloren gaan aan de nieuwe gravin. Ze vragen Kürt om Anna te verleiden en zich daarbij op heterdaad te laten betrappen. Kürt raakt echter verliefd op Anna en bedenkt een list waarmee hij graaf Franz overtuigt toestemming te geven voor hun bruiloft en ze de bruidsschat te schenken. De erfgenamen blijven berooid achter.