Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

Tussen Belfast en Bermuda

Jessica Voeten

"Ze had rood haar en groene ogen en ze sprak met een "heerlijk Engels accent""

De foto van de vrouw met de minzame glimlach, die woensdag 3 april 2013 op de voorpagina van NRC Handelsblad werd afgebeeld, is door enkele lezers van de krant herkend als Dorothy Kranenburg-Williamson. Jacob Merkelbach fotografeerde haar in 1939. Ze woonde toen nog niet zo lang in Amsterdam, in De Lairessestraat 165.

Dorothy Vivian Williamson werd geboren in Belfast op 28 juli 1907. Ze had rood haar en groene ogen en ze sprak met een "heerlijk Engels accent", aldus Hans Vles, auteur van Hallo Bandoeng, de geschiedenis van de Nederlandse radiopioniers 1900-1945. Hij kwam als jongen vlak na de bevrijding bij het gezin Kranenburg om met Carl te spelen, die Engels sprak met zijn moeder. Ze maakte en illustreerde een krantje voor de jongens, die ze 'De Juich' noemde.

Het was Dorothy's tweede huwelijk. Haar eerste man, de Ierse scheepsmagnaat Richard G. Heyn, vader van Carl, overleed in augustus 1937. Krap een jaar later, op 27 april 1938, trouwde Dorothy met de zes jaar jongere Nederlandse jurist Ferdinand 'Fen' Kranenburg, oudste zoon van Ferdinand Kranenburg, raadsheer bij de Hoge Raad en de van oorsprong Amerikaanse Eleanor Gertrude Howell. Dorothy's nieuwe schoonvader was een fervent kunstverzamelaar, die zijn huis op de Keizersgracht had hij laten inrichten door Theodoor Nieuwenhuis en deze sierkunstenaar het landhuis 'Fenwout' in Huizen liet ontwerpen. Kranenburg sr zette zich samen met andere vooraanstaande juristen in voor de verbetering van de asielmogelijkheden voor de vluchtelingen uit nazi-Duitsland. De oorlog kwamen de Kranenburgs niet ongeschonden door: Dorothy's zwager John Kranenburg, krijgsgevangen in een Japans kamp, kwam om bij een geaillieerd bombardement in november 1943. Hij werd begraven op het ereveld Kembang Kuning Surabaya. Daar rust ook zijn broer Carel, die in 1947 in Modjokerto stierf tijdens de eerste zogeheten politionele actie.

Dorothy was niet onbemiddeld: ze erfde de rederij van haar eerste man. Volgens een testamentaire bepaling diende ze zich in het Britse rijk te vestigen. In 1957 emigreerde het gezin daarom naar Bermuda. Na de dood van haar man in 1975 verhuisde ze naar Brussel.

Medewerkers van het gemeentearchief te Roosendaal vonden haar terug in de Belgische archieven: Dorothy Vivian Kranenburg-Williamson overleed in Etterbeek op 19 mei 1988. Ze werd begraven bij haar man op het kerkhof van Saint Mary the Virgin Church in Warwick op Bermuda.

 

Dit artikel verscheen eerder in korte versie in NRC Handelsblad. Copyright Jessica Voeten/NRC Handelsblad