Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over de collectie

Hotelgasten

Tamara Becker

"Zakenmannen en andere reizigers lieten zich vaak met vrouw en kinderen portretteren"

Niet alleen de Amsterdamse gegoede burgerij liet zich in Studio Merkelbach fotograferen. Ook zakenmensen, artiesten en pasgehuwden die tijdelijk in Amsterdamse hotels of pensions verbleven, wisten de fotostudio te vinden. Zo blijkt uit het kaartsysteem van de studio.

Zakenmannen

Een van deze tijdelijk in Amsterdam verblijvende zakenmensen was Frederik Hendrik Haanebeek, die in het Amstel Hotel logeerde toen hij in 1922 op de foto ging. Hij was inspecteur van een verzekeringsmaatschappij en had een vast adres in Rotterdam. Misschien had hij van zijn vader Johann Hendrik Haanebeek de tip gekregen om naar Merkelbach te gaan, die was in 1918 ook in de studio gefotografeerd.

Kinderen

Zakenmannen en andere reizigers lieten zich vaak met vrouw en kinderen portretteren. Zo ook de Berlijnse koopman Alfred Karel Schoenlicht met zijn Amsterdamse vrouw Duifje Koopman Nijkerk en hun driejarige dochter Anette Schoenlicht. In 1916 werden ze ingeschreven in het vreemdelingenregister. Daarvoor hadden ze twee jaar in Berlijn gewoond. Alfred Karel Schoenlicht had 'vanaf 22ste jaar gereisd door de geheele wereld', liet hij ook nog weten. In Amsterdam logeerden ze in het Doelen Hotel. 

Pasgetrouwden

Een huwelijk was een goede reden om naar Amsterdam te komen en op de foto te gaan, als pasgetrouwd echtpaar of met alle bruiloftsgasten tegelijk. Dat laatste deden Annie van Eden en Martinus Lukas Frederik Boekenoogen, een koopman uit Wormerveer. In 1919 trouwden ze in Amsterdam en logeerden in het Hotel de l'Europe, waar ze foto’s lieten nemen. In de jaren 1930-1933 kwam het echtpaar terug voor nieuwe portretten, deze keer met hun zoon. In Amsterdam trouwde ook de in Nederlands-Indië geboren en werkzame August Arnold Giesberger met de Duitse Hedwig Käthe Weinhold. Ze verbleven in het American Hotel, net als het Maastrichtse echtpaar Kerstens, dat na hun bruiloft naar Amsterdam afreisde.

Artiesten

Voor artiesten was het nog veel meer de gewoonte om te reizen en zich op locatie te laten fotograferen. Zij verbleven bijvoorbeeld voor een optreden of concertreeks in een hotel en kwamen bij Merkelbach langs voor publiciteitsfoto’s. Toen de Engelse pianist en componist Herbert Fryer in 1917 in de studio op de foto ging, was hij voor een aantal concerten in Nederland. Hij logeerde in het Hotel Bosboom op de Leidsekade. Een andere pianist en componist die door Merkelbach werd geportretteerd, was Percy Grainger. In de jaren 1910 trad hij veel in Nederland op. Hij verbleef in het American Hotel. Een onbekende artiest die 24 keer gefotografeerd is door Merkelbach, was de in Hamburg geboren Johanna Wittrock (1895). In 1917 werd ze ingeschreven in het vreemdelingenregister, waarbij ze aangaf als 'artiste' te werken onder de naam 'Claus'. Ze werkte bij Folies-Bergère in de Warmoesstraat en verbleef in het Victoria Hotel.