Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie
Terug naar overzicht

Werken met glasplaten

Toen Fotostudio Merkelbach zijn deuren opende, was glas het meest gangbare materiaal voor negatieven. 

 

Hoe groter hoe duurder

Omdat de glasplaten altijd 1:1 (in contact) werden afgedrukt, bepaalde de maat van de gewenste afdruk het formaat van het negatief. Merkelbach bood de klant de keuze uit 'cabinet' (13x18 cm), 'visitekaart' (de helft daarvan) of groter: 18x24, 24x30, 30x40, 40x50 en zelfs 50x60 cm. Vanzelfsprekend gold hier: hoe groter hoe duurder.

Snorren werden aangezet

Na ontwikkeling werd de glasplaat intensief bewerkt. Oneffenheden in het gelaat werden verdoezeld, kapsels en snorren juist extra aangezet, net als details in de kleding. Soms werd de achtergrond direct op het negatief geschilderd: van wat artistieke vegen tot de suggestie van een interieur, landschap of schouwburgdecor. Een retoucheur kon gemakkelijk drie uur bezig zijn met één glasplaat. Op de foto zien we een aantal medewerkers in de werkplaats, we weten niet wie ze zijn. Mogelijk komen ze uit Wenen, waar Merkelbach in de beginjaren geschoold personeel vandaan haalde.

Overstroming

Glas is breekbaar en veel platen zullen in de loop der jaren gesneuveld zijn. Maar een nog grotere vijand is vocht. In de jaren zeventig is de collectie getroffen door een overstroming. Een onbekende hoeveelheid negatieven ging daarbij verloren. Ook zijn veel bewaarde glasplaten onherstelbaar beschadigd doordat de gelatine in de emulsie is gaan zwellen en vastkleefde aan de papieren zakjes waarin de platen opgeborgen waren.