Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie
Terug naar overzicht

De fotograaf en zijn model

Het portret was in de 19de eeuw de populairste vorm van fotografie en de belangrijkste bron van inkomsten voor beroepsfotografen. Wie zijn beeltenis wilde laten vastleggen, was aangewezen op een fotostudio. 

Iedereen een diva

Bij Fotostudio Merkelbach kwamen veel 'beroepsposeurs' over de vloer: mannequins van modehuizen, toneel- en filmacteurs, dansers en kleinkunstenaars, schrijvers, wetenschappers, politici en andere bekende Nederlanders. Hun gepubliceerde portretten beïnvloedden de smaak van het publiek, dat ook bij Merkelbach kwam. In de stijlvolle entourage van zijn studio kon iedereen zich even een diva wanen.

Intimiteit

Door de fotografie zijn we eraan gewend geraakt onszelf en anderen te bekijken, waar en wanneer we maar willen. Dankzij digitale camera's en nieuwe media kunnen we onszelf tegenwoordig in een reusachtige etalage presenteren, zichtbaar voor de gehele wereld. Merkelbachs portretten verwijzen nog naar een tijd waarin de fotograaf de poses bepaalde, in de intimiteit van zijn studio met een zorgvuldige mise-en-scène en straffe regie. Uit de ontmoeting tussen fotograaf en model ontstond het beeld dat uiteindelijk werd bewaard.