Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Hoe wordt de collectie Merkelbach gedigitaliseerd?

Het digitaliseren van 40.000 glasnegatieven is een immense klus. Alleen al de voorbereiding vergt veel tijd. Het gaat om maar liefst 5000 kilo kwetsbaar erfgoed. Voor het digitaliseren zijn alle negatieven per stuk in zuurvrij papier verpakt en voorzien van een barcode. Door de barcode weten we welke scan straks bij welk glasnegatief (en bij welke beschrijving uit Merkelbachs kaartsysteem) hoort. De kleinste negatieven zijn 9x12 cm en wegen per doosje van dertien stuks ongeveer 1,2 kilo. De grootste negatieven zijn 50x60 cm en wegen per stuk al zo'n 2 kilo.

In twaalf ritten worden de negatieven vervoerd om gescand te worden. Dit komt neer op een gemiddeld gewicht van ruim 400 kilo glasnegatieven per transport en een productie van 2000 scans per week. Het hanteren en scannen van glasnegatieven vereist speciale aandacht. Om deze collectie in relatief korte tijd te kunnen scannen wordt met twee scanapparaten gelijktijdig gewerkt, 12 uur per dag.

Het is kortom een enorme operatie, maar met prachtig resultaat: de kostbare collectie Merkelbach volledig en doorzoekbaar online. Uw donatie wordt dus goed besteed!

Terug