Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Portret

Rosa Manus

Op deze foto:

  • Rosa Manus

Jaartal(len):

  • 1928

Bestandsnaam:

220B010

Instelling:

Joods Historisch Museum

Link naar deze pagina

Afbeeldingen

(geen afbeeldingen toegevoegd)


Verhalen / informatie

Wilt u reageren of informatie toevoegen? Log in

Rosa Manus niet in april 1943 in Ravensbrück overleden, maar in maart 1942 in Bernburg vergast

Over plaats en datum van Rosa Manus’overlijden is na de oorlog veel te doen geweest. In juni 1942 stuurden de Duitsers aan de familie van Rosa Manus een officiële overlijdensakte, die aangaf dat zij op 29 mei 1942 in Ravensbrück was overleden. Kort na de oorlog verklaarde een overlevende van Ravensbrück daarentegen dat Rosa Manus in maart 1942 vanuit Ravensbrück op transport was gesteld naar Auschwitz. In november 1947 werd op gezag van het Nederlandse Rode Kruis, dat daarin de verklaring van een andere overlevende van Ravensbrück volgde, in Duitsland een nieuwe officiële overlijdensakte opgemaakt, die Rosa Manus opnieuw in Ravensbrück liet overlijden, maar nu op 28 april 1943. Nadien hebben de verschillende plaatsen en data in de literatuur in verschillende combinaties jarenlang naast elkaar bestaan, maar werd een voorzichtig ‘Ravensbrück, waarschijnlijk 28 april 1943’ uiteindelijk het meest gangbaar. Inmiddels is duidelijk dat de eerste overlijdensakte vals was, dat de tweede op een onbetrouwbare verklaring berustte, en dat de overlevende die meende dat Rosa Manus in maart 1942 naar Auschwitz werd gedeporteerd zich in de bestemming vergiste. Op grond van nieuwe onderzoek en bestaande literatuur moet geconcludeerd worden dat Rosa Manus inderdaad vanuit Ravensbrück op transport werd gesteld en dat dat inderdaad in maart 1942 was (een preciezere datum is niet bekend), maar dat dat transport niet naar Auschwitz ging, maar naar een gesticht in Bernburg, dat eerder dienst had gedaan als “Euthanasie-inrichting” voor geestelijk gehandicapten. Rosa Manus is daar, met alle andere vrouwen van haar transport, meteen bij aankomst vergast. Zie hiervoor Myriam Everard, ‘De moord op Rosa Manus opgehelderd’, in het Historisch Nieuwsblad van oktober 2015.
Myriam Everard 16.10.2015

Rosa Manus - Vrouwenrechtenactiviste

Rosa Manus was een Vrouwenrechtenactiviste. Ze was de dochter van Henry Philip Manus en Soete Vita Israel. De familie Vita Israel bekleedde verschillende bestuurlijke functies in de Sefardisch joodse Gemeenschap. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rosa_Manus Rosette Susanna (Rosa) Manus (Amsterdam 20 augustus 1881 - Ravensbrück 28 april 1943) was een Nederlandse vrouwenrechtenactiviste. Samen met Johanna Naber en Willemijn Posthumus-van der Goot richtte zij in 1935 het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV, het latere IIAV, thans Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis) op. Rosa Manus organiseerde vele Nederlandse en internationale congressen op het gebied van vrouwenrechten en pacifisme. Rosa kwam uit een gezin met zeven kinderen, ze groeide op in een gegoed liberaal joods milieu. Zij wilde een modewinkel openen, maar dat stond haar vader niet toe. In 1908 kwam zij in contact met de internationale Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht en de Nederlandse Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Rosa Manus was door haar organisatietalent, goede sociale vaardigheden en talenkennis een zeer goede netwerker. Ze zat in het bestuur van onder andere de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, later Vereeniging van Staatsburgeressen, de Wereldbond en de Internationale Vrouwenbond voor Vrede en Vrijheid. In 1913 organiseerde Manus samen met Mia Boissevain de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813-1913’. In 1915 organiseerde ze samen met Aletta Jacobs het Internationale Vrouwencongres, daarbij werden vrouwen uit oorlogvoerende en neutrale landen bijeen gebracht. In 1932 haalde ze als vredesactiviste meer dan 8 miljoen handtekeningen bij elkaar van vrouwen uit 56 landen. Ze nam deel aan de organisatie van het Rassemblement Universel pour la Paix in 1936, een bijeenkomst van vredesorganisaties uit zoveel mogelijk landen in een protest tegen oorlog en fascisme. Op 16 augustus 1941 werd Rosa Manus gearresteerd vanwege haar “pacifistische en internationale neigingen” en naar de gevangenis in Scheveningen gebracht, later werd zij getransporteerd naar Ravensbrück. De familie kreeg in mei 1942 een melding uit Ravensbrück dat Rosa was overleden, maar het Rode Kruis gaf na de oorlog 28 april 1943 als overlijdensdatum op. Deze laatste datum wordt nu als de meest waarschijnlijke datum aangehouden, aangezien de overlijdensberichten die door nazi’s werden verstuurd vaak onjuist zijn gebleken. Het archief van Rosa Manus is aanwezig bij het Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis (voorheen Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging IIAV) te Amsterdam.
Femke Sirag 10.04.2013

Meld hier storende informatie die de redactie van de site moet verwijderen, zoals opmerkingen die beledigend, discriminerend of anderszins kwetsend zijn. Heeft u een vraag over de inhoud of werking van de site aan de redactie? Gebruik dan het contactadres

Meld de redactie
storende informatie

Dit portret is bewerkt door 3 bezoeker(s)