Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Portret

Maurits de Hartogh

Tag(s):

Administratie Merkelbach:

Hartogh, Dr. M. de (Plantage Kerklaan 23/Plantage Middenlaan 1)

Op deze foto:

  • Maurits de Hartogh

Jaartal(len):

  • 1925

Bestandsnaam:

010164020781

Instelling:

Stadsarchief Amsterdam

Link naar deze pagina

Afbeeldingen

(geen afbeeldingen toegevoegd)


Verhalen / informatie

Wilt u reageren of informatie toevoegen? Log in

Monument van Joodse Erkentelijkheid.

Raadslid De Hartogh was op dat moment de voorzitter van het ‘Comité tot Stichting van een Gedenkteken voor de Hulp in Nederland aan de Joden verleend gedurende de Oorlog aan hun Joodse landgenoten’, kortweg het Monument van Joodse Erkentelijkheid genoemd. Huisarts en politicus De Hartogh was vóór de oorlog Statenlid van de provincie Noord-Holland en lid van de gemeenteraad van Amsterdam.Verder zat de maatschappelijk zeer actieve De Hartogh in tien- tallen besturen en comités. Tijdens de bezetting verbleef De Hartogh eerst in kamp Barneveld, waar sinds 1942 in de huizen De Schaffelaar en De Biezen on- geveer zevenhonderd ‘Verdienstjuden’ werden vastgezet. Via Westerbork kwamen deze ‘bevoorrechten’ in september 1944 alsnog in Theresienstadt terecht, waar zij op 8 mei door de Russen werden bevrijd.?Jozef stond niet op de Barneveldlijst, maar overleefde de oorlog. De Hartogh wordt beschouwd als initiatiefnemer van het dankbaarheids- monument. Bron: Hijink, R & Vermeer, G (2018). Het monument van Jodse erkentelijkheid. Amstelodamum, 105(2), 51-67.
J.N. Vles 08.06.2020

Arts en actief op allerlei terreinen

Maurits de Hartogh (1876-1952) studeerde aan de UvA en promoveerde aan de universiteit van Gent op de dissertatie 'Aderontsteking'. Hij was lid van Amsterdamse Gemeenteraad van 1931-1940 en in 1945-1946. Hij was lid van menig bestuur en bijvoorbeeld ook mede-oprichter van de vereniging 'Trein 8.28 HIJSM' (zie archief in het Stadsarchief Amsterdam) en beschermheer van de Amsterdamsche Tramharmonie.
(anoniem) 09.05.2013

Meld hier storende informatie die de redactie van de site moet verwijderen, zoals opmerkingen die beledigend, discriminerend of anderszins kwetsend zijn. Heeft u een vraag over de inhoud of werking van de site aan de redactie? Gebruik dan het contactadres

Meld de redactie
storende informatie

Dit portret is bewerkt door 1 bezoeker(s)