Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Over dit project

Foto: Bas Uterwijk

Opzet

Aanleiding

Al jaren leeft bij kenners van het werk van Merkelbach de wens om deze prachtcollectie haar rechtmatige plaats te geven in de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Maar het lukte nooit om de collectie te reproduceren en goed te beschrijven. De kwetsbaarheid en omvang bleken altijd een onoverkomelijk struikelblok. Dankzij digitale technieken is daar verandering in gekomen: integrale reproductie en online met vrijwilligers de foto's beschrijven is nu mogelijk. Gelukkig maar, want de tijd dringt. Het aantal mensen dat nog uit eigen herinnering over Fotostudio Merkelbach kan vertellen wordt immers steeds kleiner. In april 2013 is het precies 100 jaar geleden dat de studio zijn deuren opende. Een mooie aanleiding om juist in deze maand dit project te lanceren.

Crowdfunding en crowdsourcing

Red een Portret is een crowdfunding- en crowdsourcing-project. Bezoekers van deze site kunnen meewerken aan het behoud van de prachtige Merkelbach-collectie door ruimhartig hun kennis met ons te delen en foto's te kopen of een bedrag te schenken. 

Fondsen steunen projectplan

De opzet van Red een Portret is beschreven in het projectplan. Op basis van dit plan is diverse fondsen gevraagd of zij het project financieel willen steunen. Van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, de Stichting Dioraphte en de Stichting Vrienden van het Stadsarchief kregen wij een positieve reactie op ons verzoek. Dankzij deze fondsen kon Red een Portret in het najaar 2012 van start gaan.

Download hier het projectplan


Mondriaan fonds  Stichting Vrienden Stadsarchief Amsterdam    Stichting Dioraphte    VSB fonds

 

 

  sitestat

  EenVandaag 3 april 2013

 

 

   AT5 9 april 2013

 

Samenwerking

Public-private-partnership

Het project slaagt alleen als het lukt er een zeer brede groep private en publieke partijen voor te interesseren. Naast de culturele fondsen vragen we ook het bedrijfsleven ons te sponsoren. En met Picturae, het bedrijf dat het scannen verzorgt en de website ontwikkelt, zijn we een public-private-partnership aangegaan. Samen nemen we een risico en ons beider netwerken worden ingezet ten behoeve van het project.

Samen met collega's

Red een Portret richt zich niet alleen op de Merkelbach-portretten van het Stadsarchief Amsterdam, maar op de gehele Fotocollectie Merkelbach Nederland.

Toen Fotostudio Merkelbach in 1969 werd opgeheven, is een aantal glasplaten en afdrukken van beroemde Nederlanders verkocht aan culturele instellingen. Dat was bijzonder in die tijd, want foto's, en zeker negatieven, werden nog niet door iedereen erkend als kunst. De bulk van het negatievenarchief werd ten slotte geschonken aan de gemeente Amsterdam. Het Joods Historisch Museum en het Rijksmuseum kregen de uitnodiging voor hen relevante items te selecteren voor hun collecties. Zo is de collectie bij verschillende instellingen terechtgekomen. Deze reageerden alle enthousiast op onze vraag mee te werken aan Red een Portret. Daar zijn we erg blij mee! Voor de prettige samenwerking bedanken we graag het Joods Historisch Museum, het Rijksmuseum, de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden en de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam / collectie Theater Instituut Nederland.

Naast vaste medewerkers van het Stadsarchief werkten aan het project ook externe deskundigen, stagiairs en vrijwilligers mee. De ontwikkeling van de website is begeleid door achtereenvolgens Merian van Doornik en Britta Vriens. Carlijn van Spaendonck, Sem Roefs en Pieter Speijer van de Universiteit van Amsterdam en van de Reinwardt Academie hebben alle foto's voorzien van de basistags, geholpen de illustraties op de site te plaatsen en onderzoek verricht naar de geportretteerden. Tamara Becker, Sylvia Alting van Geusau, Vera de Lange, Betsy Dokter en Mickey Hoyle hielpen ons bij het identificeren van bekende personen en schreven artikelen voor het onderdeel 'Over de collectie'. 

Publicaties over het project

 Gedrukte media:

Internet:

 

Film:

Audio: