Familie

Familie

Veel Amsterdamse families lieten zich vereeuwigen door Merkelbach

Bekijk foto's
Mode

Mode

De mode en de modellen door de lens van Merkelbach

Bekijk foto's
Theater

Theater

Acteurs, dansers en andere performers uit het illustere Amsterdamse theaterleven

Bekijk foto's
Beroemd

Beroemd

Van de statige koningin Wilhelmina tot de wulpse Mata Hari

Bekijk foto's
Reclame

Reclame

Reclamebeelden uit begin 20ste eeuw voor o.a. Philips, C&A en Boldoot

Bekijk foto's
Bekijk direct de hele collectie

Geef de portretten van Fotostudio Merkelbach een toekomst!

Weet u meer over een foto?

Kent u namen van geportretteerden of kunt u ons meer vertellen over hun leven? Deel deze kennis met ons en lever zo een bijdrage aan de collectie van Merkelbach. Het kleinste detail - een voornaam, informatie over een kledingstuk - kan al zeer waardevol zijn.

Voordat u uw verhaal achterlaat vragen we u eerst in te loggen. Precies weten hoe het werkt ?

 

Meer informatie


Populaire tags

Waarom vertellen?

Om aan al deze portretten de juiste naam te koppelen hebben we uw hulp nodig. Van de meeste foto's is niet meer bekend dan de naam en het adres van de opdrachtgever en het jaar van de opname. Van sommige foto's weten we zelfs dat niet. Daarom vragen we u in de eerste plaats ons te helpen met het identificeren van de geportretteerden. Herkent u iemand? Staat het portret van uw grootouders nog op de schoorsteenmantel of is er een afdruk te vinden in het familiealbum? Voer de juiste namen en jaartallen in en wij zullen ervoor zorgen dat deze gezichten voor altijd een naam hebben. Nog mooier als u ook een scan van uw foto's uploadt als 'toegevoegd beeld'.

Maar we zouden nog meer hulp kunnen gebruiken. Beschrijf een foto simpelweg door in een paar losse woorden aan te geven wat u ziet op een portret. Of vertel een verhaal bij een foto. Dat kan een familieverhaal zijn, maar ook algemene verhalen over bekende personen zijn van harte welkom. Zo leveren we met elkaar de bouwstenen voor een halve eeuw geschiedenis: fragmenten uit de levens van alle tienduizenden die zich ooit hoog boven het Leidseplein door Merkelbach lieten portretteren.

Tussenstand

Bewerkte portretten

Doel
11.664
38.463
Bekijk bewerkte portretten

Donaties & opbrengsten

Doel
€ 34.481
€ 50.000


Wat is al over de foto's bekend?


Op de negatieven schreef de fotograaf een nummer en een naam. Deze corresponderen met de gegevens in het kaartsysteem van de klantenadministratie. '20811 Joosten' staat bijvoorbeeld op de hiernaast afgebeelde foto en het bijbehorende negatief en klantenkaartje. Onder op de kaart staat ook het adres waarnaar de rekening is gestuurd. In dit geval was dat Okeghemstraat 2.

Toen Mies Merkelbach de glasnegatieven in 1969 aan het Stadsarchief schonk, gaf ze ook de klantenadministratie mee. De administratie is van onschatbare waarde en een onmisbare hulp bij de identificatie van de geportretteerden. U vindt de informatie uit het kaartsysteem bij iedere foto onder het kopje 'administratie Merkelbach'. Helaas is het kaartsysteem niet helemaal compleet: de letters C, D en Mar-Po ontbreken. Daarom

...

Lees verder